KÉRETIK ELÉGETNI! - RS-9 SZÍNHÁZ


Lanford Wilson amerikai szerző nyolcvanas évek végén írt darabját mutatta be a Holdongolf társulat az RS9 színházban. A Pulitzer- díjas szerző drámáját először az Off-Brodway-n vitték színre John Malkovitch szereplésével, majd a darab 21 előadás után a Broadway nagyobb, mintegy ezer férőhelyes színpadára (Plymouth Theatre) került át, ahol több mint 400 előadást ért meg. E siker jelzi, hogy hálás téma a fiatalok útkeresésének boncolgatása, és ez nálunk is érdeklődésre tarthat számot. Pláne, hogy a darab tele van izgalmas fordulattal, vicces bemondásokkal, monológokkal. 


Molnár Kristóf rendező, a Holdongolf társulat művészeti vezetője elmondta, hogy 9-10 előadást terveznek az idén az RS9 színházban, ahol szeretnének gyökeret ereszteni. A független társulatot Holdongolf névvel két éve alapították döntően szabadúszó színészekkel, és azóta az RS9 a harmadik otthonuk. Most próbálkoznak másodízben azzal, hogy elnyerjék az NKA támogatását. (Különben a Holdongolf névre érdekes hangzása miatt esett a választásuk, megtetszett nekik a szóösszetétel; a fáma szerint egy vetélkedőn kellett kiszámítani, hogy hány golflabda fér el a Holdon.)


A darabban egy drámai esemény, Robbie-nak, a tehetséges fiatal táncosnak a halála idéz elő döntő fordulatot társai, barátai életében. Anna, a táncos-koreográfus döbben rá Robbie gyászszertartásán arra, hogy mekkora hazugságok terhelik életüket: Robbie családjából és környezetéből mindenki tagadja vagy nem akarja tudomásul venni a fiú másságát. Ez a tragédia készteti önvizsgálatra Annát és régi szeretőjét, Burtont és a homoszexuális Larry-t. Keresik önmagukat, új értelmet akarnak adni életüknek. Ebbe a hármasba robban be a „szó szoros értelmében” a túlmozgásos, egzaltált Pale, Robbie bátyja és idéz elő nem várt fordulatot négyük kapcsolatában… Több síkon zajlik, mozaikszerűen építkezik a darab, amelynek erőssége főként a szereplők érdekes személyiségében és a párbeszédek eredetiségében, szellemességében rejlik.


Pedig félig amatőr színészek a társulat tagjai - ahogyan Molnár Kristóf mondta-, ami azonban semmiképpen sem a minőségre utaló jelző. Sőt. Kathy Zsolt, aki számos színdarabban működött közre mint művészeti vezető, Pale szerepében emlékezetest alkot. Pál Tamást (Burton) a Megasztárban ismerhette meg a közönség, ő fiatal kora óta színészkedik, számos fellépése van idén is, és kellemes orgánumát kihasználva egy nagyon szép dalt ad elő ebben a színdarabban is. A homoszexuális fiatalt alakító Makray Gábor 2010 óta rendszerese fellépő az RS9 színházban, csakúgy mint az Annát játszó Köves Dóra, aki a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színháznál eltöltött évtized után vált szabadúszóvá, - és akárcsak a darabban megszemélyesített lány,  kezdi megtalálni a pályán önmagát. 


------------------------------------------------------------------------

STÁBLISTA:


Író  : Lanford Wilson

Fordító: Taschler Andrea

Látvány: Balló Gábor

Koreográfus Farsang Emese


Rendező: Molnár Kristóf

 

 

Színészek:

 

Anna: Köves Dóra

Burton: Pál Tamás

Larry: Makray Gábor

Pale: Kathy Zsolt

 

 
PREMIERPRESS